tiistai 24. syyskuuta 2013

Makumuisto Barcelonasta

Barcelonan reissulla ehdottomasti herkullisimman lounaani söin Dostrece -nimisessä ravintolassa. Ravintolan "menu del día" lohkesi 12 eurolla ja piti sisällään alku-, pää- ja jälkiruoan sekä leivän ja juoman. Edullisen ja lakisääteisen päivän lounasmenun tarjoaa arkisin lähes jokainen ravintola Espanjassa. Monesti houkutteleva lounastarjous on kuitenkin pieni pettymys: saatat saada alkuruoaksi jäävuorisalaattia punajuuriraasteella (kauniilta kuulostava "ensalada mixta"), pääruoaksi sitkeän pihvin rasvaisilla ranskalaisilla ja jälkiruokaan et ilkeä edes koskea ("arroz con leche" eli riisiä ja maitoa), tosin kuppi kahvia on usein laadukas vaihtoehto. Dostrecen lounas sen sijaan erottuu joukosta edukseen, mistä saa kiittää ravintolan nuorekasta näkökulmaa perinteiseen katalaanikeittiöön (lue: ovat hipstereitä).  

Viinin kanssa saimme alkupalaksi friteerattuja kukkakaaleja, porkkanaa ja kahdenlaista jukurttidippiä. Alkuruoaksi valitsin salaattia, joka oli yksinkertaisuudessaan raikasta ja hyvää. Iloiseksi yllätykseksi sen kyljessä tarjottiin myös romescokastiketta ja leipää. Romesco on katalaanikeittiölle tyypillinen kastike, joka valmistetaan yleensä ainakin manteleista, valkosipulista, tomaatista ja paprikasta. Lisäksi kastikkeessa voi olla esimerkiksi sipulia ja punaviinietikkaa. Vaikka romescoa mainostetaan Katalonian erikoisherkkuna, oli Dostrece matkamme ainoa paikka, jossa saimme sitä maisteltavaksi. No, onneksi edes viimeisenä matkapäivänä tärppäsi: romescon paahteinen maku todella vei kielen mennessään.

Pääruoaksi tarjottu lohi grillatuilla kasviksilla oli sekin herkullista, ja kaiken kruunasivat kunnon jälkkärikahvit. Paikka oli sisustukseltaan raikkaan omaperäinen ja viihtyisä. Kuluneeseen puupöytään olisi voinut jäädä istumaan pitemmäksikin aikaa, mutta aurinko ja vielä kulkemattomat kadut huusivat jo lähtemään ulos. Ovensuussa tarjoilija vielä huikkasi moimoit suomeksi   mistä lie päätellyt kotimaamme.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti